Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jézus az Úr mindenek felett
  2023-11-26 23:02:11, vasárnap
 
  Jézus az Úr mindenek felett

Textus: Lk 4,31-44

Lukács már az evangéliumának elején ki akarja hangsúlyozni, hogy Jézus Krisztusnak hatalma van. Ő az Úr mindenek felett, és ezért a megfelelő válasz Neki az, hogy alávetjük magunkat Neki, és azt tesszük, amit Ő mond. Miután bemutatta, hogy Jézust hogyan utasították el szülővárosában, Názáretben, Lukács nem akarja, hogy bárki is azt a téves gondolatot táplálja magában, hogy Jézus nem Úr. Ezért végigvezet minket egy szombati napon Jézussal, megmutatva, hogyan hirdette az Igét, hogyan űzte ki a démonokat, és hogyan gyógyította a betegeket hatalommal. Azt akarja, hogy lássuk, hogy ...

Mivel Jézus az Úr mindenek felett, alá kell vetnünk magunkat neki, és szolgálnunk kell Neki az Ő céljai megvalósításában.

Gondolkoztál már azon, hogy milyen lehetett Jézus egy átlagos napja? A szövegünk Urunk egy átlagos szombati napját mutatja be. Elment a zsinagógába, ahol az Igét hirdette. Ott meggyógyított egy démonoktól megszállt embert, ez volt az első csoda, amelyet Lukács feljegyzett. Ezután átment Simon Péter házába vacsorázni. Simon anyósa (Péter nős volt) magas lázban szenvedett (csak Lukács, az orvos jegyzi meg, hogy magas láz volt), és Jézus meggyógyította. Azonnal felkelt, és elég erővel rendelkezett ahhoz, hogy szolgáljon az Úrnak és a többi vendégnek. Aztán napnyugta után, amikor a szombat véget ért, az egész város felsorakozott Péter ajtaja előtt a beteg szeretteikkel, és Jézus meggyógyította őket. Másnap kora reggel Jézus félrevonult egy csendes helyre (Márk, nem pedig Lukács mondja, hogy imádkozni ment, bár Lukács gyakran hangsúlyozza Jézus imaéletét). A tömeg megtalálta őt, és arra kérte, hogy térjen vissza hozzájuk, de Jézus visszautasította kérésüket azzal a megjegyzéssel, hogy a küldetése az, hogy a többi városnak is prédikáljon.

Ezek az események világosan megmutatják nekünk, hogy kicsoda Jézus, de azt is, hogy milyenek vagyunk, és azt is, hogy hogyan kell viszonyulnunk Jézushoz.

1.Jézus az Úr mindenek felett.

A téma itt egyértelműen Jézus hatalma, amely három területen mutatkozik meg:

A.JÉZUS HATALOMMAL HIRDETTE AZ IGÉT.

Figyeljük meg a 4:31, 32-t: Jézus "szombaton tanította őket, és csodálkoztak tanításán, mert szavának hatalma volt." A zsinagógai tömeg valószínűleg hozzászokott a rabbikhoz, akik más rabbikat idéztek, és azt találgatták, hogy szerintük mit jelent a Szentírás. Jézus azonban egyértelműen és világosan beszélt, és azt mondta: "Ezt érti Isten ezen a szentírási szakaszon, és így kell engedelmeskednetek neki". Úgy beszélt, mint akit Isten küldött, mint aki tudta, hogy Isten mit jelentett ki. Nem hasznos tanácsokat adott a boldog élethez. Isten szuverén hatalmát hirdette, és arra hívta az embereket, hogy engedelmeskedjenek az Ő hiteles Igéjének.
Figyeljük meg a 4:43, 44-ben Jézus igehirdetésének hangsúlyozását is. Amikor az emberek arra akarták rábeszélni, hogy térjen vissza Kapernaumba, Jézus visszautasította, azzal indokolva, hogy a többi városban is hirdetnie kell Isten országát, mert erre a célra lett elküldve. És pontosan ezt tette: "És hirdette az igét Júdea zsinagógáiban" (itt egész Palesztinát értve ezalatt). Alkalmazzuk ezt:

Először is, mivel Jézus kihangsúlyozta az Ige hirdetését, nekünk is ki kell hangsúlyoznunk. Minden korban volt kísérlet arra, hogy csökkentsék Isten Igéje hirdetésének fontosságát. Ez nem véletlen, hiszen a Sátán tudja, hogy Isten Igéje erőteljesen hozzájárul a bűnösök megtéréséhez és a szentek épüléséhez. A reformáció egyik fő célkitűzése az volt, hogy az Ige hirdetése legyen helyreállítva a gyülekezetekben, melyek hozzászoktak ahhoz, hogy egy pap latinul szónokol egy csomó szertartáson keresztül. Kálvin János nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a szószékről módszeresen magyarázza és alkalmazza Isten Igéjét. A Bibliát versről versre haladva magyarázta végig.
Napjainkban vannak, akik azt mondják, hogy nincs szükség prédikációra, hogy az nem felel meg korunknak, hogy az emberek nem bírják elviselni az olyan tanításokkal teli üzeneteket, amelyek gondolkodásra késztetik és engedelmességre buzdítják őket. De ahogyan Kálvin idejében az Ige hirdetése reformációt hozott, úgy fog a mi időnkben is, ha fogékonyak vagyunk Isten hiteles Igéjére, az Igazságra.

Másodszor, mivel Jézus kihangsúlyozta Isten Igéjének tekintélyét, hatalmát és az engedelmesség szükségességét, nekünk is ezt kell tennünk. Jézus természetesen olyan tekintéllyel, hatalommal beszélt, amelyet más prédikátor nem tud utánozni, mert Jézus az Isten Fia. Ugyanakkor azonban Jézus fenntartotta a Szentírás tekintélyét és azt, hogy alá kell vetnünk magunkat neki. Lukács beszámol arról, hogy Jézus azért lett elküldve, hogy hirdesse Isten országát (4:43). Sok mindent lehetne mondani az országról, de a lényeg az, hogy ez az a hely, ahol Jézus az Úr, és az emberek alávetik magukat neki. Isten országa egyszerre jelenvaló és ugyanakkor jövőbeli. Annyiban jelen van, amennyiben az emberek Isten hiteles Igéjének engedelmeskedve élnek. Jövőbeli annyiban, hogy eljön a nap, amikor Jézus visszatér, és vasrúddal fog uralkodni Dávid trónján. Földi szolgálata során Jézus mindig is fenntartotta a Szentírás tekintélyét és azt, hogy engedelmeskednünk kell a Szentírásnak (lásd Máté 5:17, 18).
Ezért amikor az Igéhez érkezünk, tanulmányoznunk kell azt, hogy megértsük, mert nem engedelmeskedhetünk annak, amit nem ismerünk. Ismeretünknek azonban mindig az engedelmességre kell irányulnia. Ahogy Kálvin az egyik prédikációjában fogalmazott: "Isten Igéje nem arra való, hogy fecsegni tanítson bennünket, nem arra való, hogy ékesszólóvá és finomkodóvá tegyen bennünket, és nem tudom, még mivé. Hanem arra való, hogy megreformálja az életünket, hogy vágyakozzunk Istennek szolgálni, hogy teljesen átadjuk magunkat neki, és hogy igazodjunk az ő jó akaratához".

Harmadszor, mivel Jézus rendíthetetlenül elkötelezte magát az Isten országa hirdetésére irányuló küldetésének, így azoknak is így kell tenniük, akiket elhívott az igehirdetésre. Sok jó dolog elvonhatta volna Jézust a céljától, például az, hogy visszamegy Kapernaumba, és kiterjedtebb gyógyítói szolgálatot végez. Ő azonban visszautasította az emberek kéréseit, és nem tért el attól a céltól, amelyre Isten küldte Őt. Ismétlem, sok nagyszerű ügy és tevékenység van, amelyekben a lelkipásztorok részt vehetnek. Vannak lelkipásztorok, akik idejük nagy részét programok szervezésével, bizottságokban való szolgálattal és sok más dologgal töltik, amelyek többsége értékes tevékenység. De ha Isten elhívott egy embert prédikálni, akkor jobb, ha az Ige hirdetésének szenteli magát, és nem merül el ezekben az egyéb kötelezettségekben (ApCsel 6:4).

Az, hogy Jézus Úr mindenek felett, először is abban mutatkozik meg, hogy tekintéllyel, hatalommal hirdette az Igét. Továbbá abban, hogy:

B.Jézus hatalommal űzte ki az ördögöket.

Lukács megmutatja nekünk, először a zsinagógában lévő emberen keresztül, majd sokakon keresztül, akik Péter ajtajához járultak, hogy Jézusnak hatalma van a gonosz lelkek felett. Tudtad, hogy az evangéliumokon kívül az egész Bibliában csak négy utalás van az ördögi megszállottságra: kettő az Ószövetségben (Saul, 1Sám. 16:14 ff.; a megtévesztő lelkek Akháb prófétáinak szájában, 1Királyok 22:22 ff.) és kettő az Apostolok Cselekedeteiben (a filippi szolgálólány, 16:16.; Szkéva fiai, 19:13.;)? Úgy tűnik, hogy amikor Jézus elkezdett szolgálni, a pokol hatalmai tudták, hogy élet-halál harcban vesznek részt, ezért a Sátán szabadjára engedte erőit, hogy szembeszálljanak Jézussal.
Lukács beszámol arról, hogy ebben az emberben ott a zsinagógában egy tisztátalan ördögi lélek volt. Ez valószínűleg erkölcsi tisztátalanságra utal. Az ördög a saját vágyain túl erkölcstelen viselkedésre ösztönözte az embert. Ki tudja, hogy ez az ember mennyi ideig ült abban a zsinagógában hétről hétre, hallgatta a rabbik dumáját, és nem zavarta, amit hallott. Talán egészen idáig el tudta rejteni a problémáját a nyilvánosság elől. De amikor Jézus prédikált, az ördög felismerte Jézus erejét és tisztaságát, és a férfi hangján keresztül felkiáltott: "Ah! Mi közünk van hozzád, Názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom, hogy ki vagy Te - az Isten Szentje!"
Jézus elhallgattatta az ördögöt, és mindenféle hókuszpókusz vagy varázsigék nélkül egyszerűen megparancsolta neki, hogy menjen ki az emberből, és az engedelmeskedett. Jézus azért hallgattatta el ezt a démont és a többieket, akik Isten Fiaként hirdették őt (4:41), mert nem volt szüksége és nem kívánta e gonosz tanúk bizonyságtételét, még akkor sem, ha igaz volt, amit mondtak. Az ördögök hisznek Istenben, de rettegnek (Jakab 2:19), mert az Ő ítélete alatt állnak.
A démoni erők nagyon is jelen vannak a mai világunkban, bár néha több hitelt adnak nekik, mint amennyit megérdemelnek. A világ és a test általában ördögi befolyás nélkül is eléggé képes arra, hogy bűnbe rántson bennünket. A hívőkben a Szentlélek lakozik, ezért nem szállhatják meg őket démonok, de a hívők démoni támadások (Ef 6:10-20) és ellenállás (2Kor 2:11; 1Thessz 2:18) alá kerülhetnek. A hamis tanok mögött néha gonosz lelkek állnak, ezért megkülönböztető képességgel kell rendelkeznünk (1Tim 4:1; 1Jn 4:1).
Ha te vagy valamelyik családtagod szándékosan vagy ártatlanul részt vettetek vagy részt vesztek az okkultizmusban, mint például az asztrológia (csillagjóslás), jövendőmondás, szeánszok stb., akkor meg kell bánjátok ezeket a gonosz gyakorlatokat, és meg kell szabadulnotok az ezekhez kapcsolódó minden kelléktől. Bár a hívőknek nem szabad a démonokkal való összecsapást keresniük, ha mégis kapcsolatba kerülsz egy ördög által megszállt személlyel, hivatkozhatsz az Úr Jézus Krisztus nevére és hatalmára az adott ördöggel szemben, és megparancsolhatod neki, hogy távozzon. De ne feledjük, hogy még Mihály arkangyal sem mert káromló ítéletet mondani a Sátán felett, hanem azt mondta: "Az Úr dorgáljon meg téged" (Júdás 9). A démonok ijesztően hatalmas gonosz erők, de nagyobb az, Aki bennetek van, mint aki a világban van (1Jn 4:4). A démonok legyőzésének ereje nem bennünk van, hanem az Úr Jézus Krisztusban.

C.Jézussal hatalommal gyógyította meg a betegeket.

Jézus meggyógyította Péter anyósát, majd meggyógyított sokakat a városból, akik aznap este sorban álltak Péter ajtaja előtt. Míg a Márk 1:31 szerint Jézus megfogta Péter anyósának a kezét, Lukács arról számol be, hogy megdorgálta a lázat. Azt hiszem, Lukács azért említi ezt, hogy hangsúlyozza Jézus hatalmát. Ahogy később Jézus megdorgálta a tomboló szelet és a tengert (Lukács 8:24), megmutatva ezzel a természeti erők feletti hatalmát, úgy itt is megdorgálja a lázat, hogy megmutassa, hogy Ő az Úr a betegségek felett. Figyeljük meg azt is, hogy Lukács különbséget tesz a démoni megszállottság és a betegség között (4:40, 41). Noha egyes betegségek mögött ördögi hatalom állhat, nyilvánvalóan nem minden betegség mögött áll ördögi hatalom. A rák vagy bármilyen betegség démonának megdorgálása nem áll összhangban a Szentírással.
Manapság nagy a zűrzavar, mert egyesek azt tanítják, hogy Jézusnak a tanítványoknak tett ígérete, miszerint nagyobb tetteket fognak cselekedni, mint Ő (János 14:12), azt jelenti, hogy rendszeresen gyógyító csodákat, sőt még halottak közül való feltámadásokat is kellene látnunk. Ha Jézus erre gondolt, akkor Pál vétkezett, amikor azt mondta Timóteusnak, hogy igyon egy kis bort a gyomorbántalmaira (1Tim 5:23). Azt kellett volna mondania neki, hogy hit által igényelje a gyógyulását. Pál nélkülözhette a hitet, amikor azt mondta Timóteusnak, hogy Trofimust betegen hagyta Milétoszban (2Tim 4:20). Miért nem gyógyította meg őt? Amikor a Zsidókhoz írt levél szerzője ennek a második generációs gyülekezetnek írt, akkor emlékeztetni kellett őket azokra a jelekre és csodákra, amelyeket az apostolok tettek (Zsidók 2:4). Nyilvánvaló, hogy ezeknek a csodáknak a gyakorisága már csökkent. Ha azt állítjuk, hogy nekünk is ugyanolyan gyakorisággal kellene csodákat tapasztalnunk, mint Jézusnak, akkor félreértjük a csodák célját a Bibliában.
Ellentétben azzal, amit sokan gondolnak, a csodák nem egyenletesen oszlanak el a Bibliában. Leginkább Mózes idején, Illés és Elizeus idején, Dániel idején, valamint Krisztus és az apostolok idején fordulnak elő csoportosan. Ezek mind döntő fontosságú időszakok voltak Istennek a népével való kapcsolatában.
Jézus csodáinak több oka is volt. Először is, hitelesítették személyét és tanítását, bizonyítva, hogy ő az Atya által küldött Messiás (lásd Lukács 7:20-22). Másodszor, a csodák megmutatják nekünk, hogy ki is Jézus. Megeteti az ötezret, és azt állítja, hogy ő az élet kenyere. Azt állítja, hogy ő a világ világossága, és megnyitja a vakon született ember szemét. Harmadszor, a csodák jelképes leckéket adnak a lelki igazságról. A betegek és a halottak az emberi nemet jelképezik, amely összetört a bűn alatt. Krisztus nélkül tehetetlenek. De amikor Ő kimondja a szót, azonnal meggyógyulnak. Így a csodák megmutatják nekünk Isten nagyszerű ajándékát, az üdvösséget. Végül a csodák burkoltan vagy nyíltan megmutatják nekünk, hogyan kell válaszolnunk Jézus Krisztusnak. Teljes tehetetlenségünkben kell Hozzá jönnünk, és teljesen az Ő irgalmára és hatalmára kell bíznunk magunkat. A csodák arra is figyelmeztetnek bennünket, hogyan ne jöjjünk Jézushoz, hiszen sokan nem azért keresték Őt, hogy Urukként kövessék, hanem csak azért, hogy saját önző céljaikra használják fel Őt. A gonosz és parázna nemzedék a csodákat keresi.
Hadd adjak néhány rövid útmutatást arra vonatkozóan, hogyan keressük ma Isten csodálatos gyógyítását. Először is, ellenőrizd az indítékodat. Isten dicsősége legyen az elsődleges, nem pedig a te megnyugvásod (Filemon 1:20). Másodszor, engedelmeskedj az Úrnak, aki nálad jobban tudja, mi a legjobb minden helyzetben. Pál úgy gondolta, hogy az lenne a legjobb, ha megszabadulna a testében lévő tövistől. Isten azonban másképp gondolta (2Kor 12:7-10). Harmadszor, ne korlátozd Istent a hitetlenség által (Márk 6:5, 6). Isten képes a lehetetlent is megtenni, ha ez az Ő akarata. Imádkozzunk tehát csodás gyógyulásért, és higgyük, hogy Isten képes rá, de ismerjük el, hogy lehet, hogy nem ez az Ő akarata. Negyedszer, keresd meg azokat a lelki leckéket, amelyeket Isten próbál tanítani neked a próbatételben. Lehet, hogy van olyan bűn, amit meg kell vallanod (Jakab 5:13-16). Lehet, hogy meg kell tanulnod jobban bízni Istenben (2Kor 1:8, 9). Lehet, hogy meg kell tanulnod, hogy jobban összpontosíts a fenti dolgokra és a mennyei reménységre (Kol 3:1-4). Lehet, hogy át kell rendezned a prioritásaidat (Mt 6:33). Isten arra használja a nyomorúságot, hogy Fiának képmására formáljon minket, ezért az azonnali, csodálatos gyógyulás gyakran nem az Ő akarata.
Így Jézus hatalommal bíró tanítása, az ördögök kiűzése és a betegek meggyógyítása azt mutatja, hogy Ő az Úr mindenek felett. Ebből következik, hogy ...

2.Alá kell vetnünk magunkat Jézusnak, és szolgálnunk kell Neki az Ő céljai megvalósításában.

Röviden hadd említsek meg három leckét.

A.Készségesen alá kell vetnünk magunkat Jézusnak, mert kétségbeejtően szűkölködő állapotban vagyunk.

Ezek az események a Sátán kegyetlen uralma alatt álló, a bűnbeesés hatása alatt megtört és megsebzett emberi fajt mutatják be. Figyeljük meg az ördögi lélektől megszállott embert a zsinagógában, Péter beteg anyósát és a betegek hosszú sorát, akik aznap este Péter ajtaja előtt álltak sorba, és lássuk meg magunkat bennük lelkileg. Az emberi faj a bűnbeesés átka alatt van, fogoly a Sátán sötétségének birodalmában, a lelki ítélet, a második halál felé halad.
Szeretem figyelni az embereket, amikor nyilvános helyen vagyok. Érdekes elképzelni, milyenek lehetnek, elgondolkodni az életükön. De szomorú is tud lenni, mert minden ember, akit látsz, haldoklik. Némelyiküknél ez még nem annyira nyilvánvaló - ők még fiatalok és egészségesek. Mások azonban sántítanak, testük megcsonkított vagy sebhelyes, testi vonásaikat elcsúfítják a nehéz dolgok, amelyeket átéltek. Ahogy a lökhárítómatrica mondja: "Az élet kemény - és aztán meghalsz".
Nem tudom, hány család volt Kapernaumban, de amikor meghallották, hogy Jézus Péter házában van, és hogy gyógyítani tud, tömegesen álltak sorba. Vajon volt-e olyan ház Kapernaumban, amelyik nem képviseltette magát? Ezt a jelenetet a világ minden városában és falujában meg lehetne sokszorozni. Ez egy szemléletes kép az emberiség Isten előtti kétségbeejtő, szűkölködő állapotáról. Ennek a nagy szükségnek a fényében mindannyiunknak az Ő irgalmára kell vetnünk, bíznunk magunkat, és alá kell vetnünk magunkat Jézusnak mint Úrnak, mert Ő az egyetlen Megváltó.

B.Készségesen alá kell vetnünk magunkat Jézusnak, az Ő nagy könyörületessége és gondoskodása miatt.

Jézus lecsendesíthette volna a tömeget, majd imádkozhatott volna ilymódon: "Az Atya nevében mindnyájan meggyógyultatok". Azonnal mindenki meggyógyult volna a tömegben. Hazamehettek volna, és Jézusnak könnyebb lett volna az éjszakája. Ehelyett azonban mindannyiukra rátette a kezét (4:40), kifejezve ezzel együttérzését és törődését mindenki iránt személyesen. A Biblia világosan kijelenti, hogy egyénenként kell Jézushoz jönnünk, és amikor ezt megtesszük, Ő személyesen és könyörületesen fog velünk foglalkozni, mint a pásztor a juhával. Jézus nem veri meg sebesült juhait. Gyengéden bekötözi sebeiket, és gyógyító olajat önt a sebeikre. Arra szólít fel, hogy minden gondodat Őrá vessed, mert Ő gondoskodik rólad (1Pét 5:7).

C.Készségesen kell szolgálnunk Jézusnak az Ő céljai megvalósításában.

A kapernaumi emberek kihasználták Jézust, hogy meggyógyuljanak, de nem vetették alá magukat neki és nem szolgáltak neki. Valójában akadályozni akarták Őt a célja megvalósításában azzal, hogy maguknak akarták megtartani Őt. Később Jézus elítélte a kapernaumiakat, mert a sok csoda ellenére, amit láttak, nem tértek meg (Mt 11:20-24). Péter anyósa azonban azt a helyes magatartást ábrázolja, amely jellemzi mindazokat akik megtapasztalták a Megváltó gyógyító érintését: felkelt, és szolgálni kezdte őt (4:39). A veszély számunkra az, hogy Jézust bármilyen szükségletünkre felhasználjuk, majd miután Ő megteszi, amit mi akarunk, félretesszük Őt, és élünk tovább a saját akaratunk szerint.

Következtetés

Ha látjuk valódi állapotunkat Isten előtt, akkor azt látjuk, hogy mindannyian olyanok vagyunk, mint azok az emberek Kapernaumban - sebesültek, betegek és szűkölködők. Azt kell tennünk, amit ők tettek. Jézushoz kell jönnünk. Amikor ezt megteszed, Ő személyesen foglalkozik veled, megérinti csúnya sebeidet, és megtisztítja és meggyógyítja lelkedet. Miután ez megtörténik azután kétféleképpen reagálhatsz erre: Vagy mint a kapernaumi emberek, elsétálsz, és soha nem hiszel igazán az Úr Jézusban és nem követed őt. Vagy, mint Péter anyósa, felkelsz, és hálából azonnal elkezdesz Neki szolgálni. Ez az egyetlen ésszerű és helyes válasz, ha megtapasztaltad a Szuverén Úr gyógyító érintését a szívedben. Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: tisztátalanságra, engedelmeskedett, könyörületessége, lökhárítómatrica, szembeszálljanak, rendíthetetlenül, visszautasította, lecsendesíthette, megvalósításában, bizonyságtételét, megszállottságra, gyülekezetekben, prédikációjában, engedelmeskedve, cselekedeteiben, tanulmányoznunk, megkülönböztető, engedelmességre, figyelmeztetnek, mindannyiunknak, meggyógyuljanak, meggyógyultatok, igehirdetésének, megtapasztalták, megtapasztaltad, szükségletünkre, meggyógyította, szükségességét, evangéliumokon, okkultizmusban, evangéliumának, megparancsolta, kapernaumiakat, elhallgattatta, könyörületesen, szülővárosában, evangéliumának elején, megfelelő válasz, téves gondolatot, szombati napon, betegeket hatalommal, átlagos napja, szövegünk Urunk, átlagos szombati, démonoktól megszállt, első csoda, orvos jegyzi, többi vendégnek, szombat véget, egész város, beteg szeretteikkel, csendes helyre, Jézus Krisztusnak, Mivel Jézus, Simon Péter, JÉZUS HATALOMMAL HIRDETTE AZ IGÉT, Isten Igéje, Kálvin János, Isten Igéjét, Isten Igéjének, Isten Fia, Ahogy Kálvin, Jézus Úr, Apostolok Cselekedeteiben, Názáreti Jézus, Isten Szentje, Isten Fiaként, Jézus Krisztus, Jézus Krisztusban, Leginkább Mózes, Jézus Péter, Később Jézus, Szuverén Úr,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Garai Gábor - Takarítás  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Bounty krémes  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A boldog családok mind hasonló...  Png lepke  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Nem méltó hozzád  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tanuld meg ezt a versemet  Nagyi telefonál  Png lepke  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Idő  Garai Gábor - Takarítás  Nem számIt  Png cica  Akarat  képre írva  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png kislány  Png csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Jó éjszakát  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Csak a fogyatkozás látható  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Hiányzik  Mindig jusson idő nevetni  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  s immár én is felragyogva, ért...  A sors  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Png férfi  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png lepke  s immár én is felragyogva, ért...  Leonardo da Vinci gondolata  A Megváltó szolgálatában  Az engedelmesség miért nem vál...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Png kutya  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Nagyon különös  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
evangéliumának elején, megfelelő válasz, téves gondolatot, szombati napon, betegeket hatalommal, átlagos napja, szövegünk Urunk, átlagos szombati, démonoktól megszállt, első csoda, orvos jegyzi, többi vendégnek, szombat véget, egész város, beteg szeretteikkel, csendes helyre, tömeg megtalálta, többi városnak, események világosan, zsinagógai tömeg, szentírási szakaszon, boldog élethez, emberek arra, többi városban, célra lett, igét Júdea, bűnösök megtéréséhez, szentek épüléséhez, reformáció egyik, csomó szertartáson, szószékről módszeresen, olyan tanításokkal, engedelmesség szükségességét, emberek alávetik, emberek Isten, engedelmességre kell, egyik prédikációjában, emberek kéréseit, lelkipásztorok részt, embert prédikálni, zsinagógában lévő, gonosz lelkek, evangéliumokon kívül, egész Bibliában, ördögi megszállottságra, megtévesztő lelkek, filippi szolgálólány, pokol hatalmai, tisztátalan ördögi, saját vágyain, ember mennyi, zsinagógában hétről, rabbik dumáját, nyilvánosság elől, ördög felismerte, férfi hangján, ördögök hisznek, démoni erők, test általában, hívők démoni, hamis tanok, gonosz gyakorlatokat, ezekhez kapcsolódó, démonokkal való, ördög által, adott ördöggel, démonok ijesztően, démonok legyőzésének, tomboló szelet, természeti erők, betegségek felett, démoni megszállottság, betegség között, tanítványoknak tett, második generációs, apostolok tettek, csodák célját, apostolok idején, népével való, csodák megmutatják, élet kenyere, világ világossága, vakon született, csodák jelképes, lelki igazságról, emberi nemet, csodák burkoltan, csodák arra, csodákat keresi, legjobb minden, testében lévő, hitetlenség által, lelki leckéket, fenti dolgokra, mennyei reménységre, ördögök kiűzése, betegek meggyógyítása, bűnbeesés hatása, ördögi lélektől, betegek hosszú, bűnbeesés átka, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4047
  • e Hét: 37823
  • e Hónap: 67135
  • e Év: 254937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.